January Garden slider
 
Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (στα πεδινά και στα νότια μέρη της Ελλάδος).
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.
 
Γενικές εργασίες και φροντίδες
Στήνουμε και προετοιμάζουμε το σπορείο μας.
Ξεβοτάνισμα και ελαφρό σκάλισμα αν επιτρέπεται από τον καιρό. Ψεκάζουμε με χαλκό τα φυτά και τα δένδρα μας, ιδιαίτερα μετά από πάγο για προστασία και κυρίως μετά από χαλάζι.
Ετοιμάζουμε και λιπαίνουμε με φουσκί ή κομπόστα το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια μας.
Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη στο περιβόλι και στα μικρά δέντρα μας για προστασία από τις βροχές και τα κρύα.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
 
Δενδροκομικές εργασίες
Οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικά περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και παγετώδης.
Στους οπωροκήπους οι σπουδαιότεροι είναι οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων, εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι λιπάνσεις και η συνέχιση των κλαδεμάτων.
Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυνθεμένης κόπρου, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα (ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κλπ.).
Τα κλαδέματα πρέπει να εφαρμόζονται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές δύσκολα επουλώνονται και προσβάλλονται από διάφορες παρασιτικές ασθένειες.
Κατά την περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές, οι απιδιές, οι κυδωνιές και οι καστανιές.
Σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη εξακολουθούν οι φυτεύσεις των οπωροφόρων, ποτέ όμως σε υγρά ή παγωμένα εδάφη, ούτε κατά την διάρκεια βροχών ή σφοδρών ανέμων. Εάν δεν παρουσιάζετε τέτοια ευκαιρία είναι προτιμότερο να αναβάλλονται για αργότερα, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται οι εκσκαφές και οι λιπάνσεις των βραγιών, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.
Ακόμη μπορούν να ενστρωματώνονται σε άμμο διάφοροι σκληροκέλυφοι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα , τα κεράσια κλπ.
Ο Ιανουάριος, παρουσιάζει την ευνοϊκότερη εποχή για την αναζήτηση και εξόντωση των διαφόρων βλαπτικών εντόμων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, στα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταμένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορμών όλον των οπωροφόρων, για την ανακάλυψη και καταστροφή των ευρισκόμενων αυγών, προνυμφών ή τελείων εντόμων, που διαχειμάζουν συνήθως στις ρίζες αυτών.
Παράλληλα, πρέπει να καταστρέφονται τα βρύα, οι λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, με απόξεση και επάλειψη των πασχόντων μερών με πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.
Αυτοί οι ψεκασμοί εφαρμόζονται και στα υγιή οπωροφόρα για να τα προφυλάσσουν από διάφορες παρασιτικές ασθένειες και προσβολές.
Κατά τον Ιανουάριο ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη φρούτα διάφορων όψιμων ποικιλιών:
Από τα αχλάδια οι ποικιλίες Καμπάνα, Σαιν-Ζερμαίν, Πας-Κολμάρ, Έξι-κουτί, Κουτί Αρμούτ, Σπινοκάρπι, Ντεκάνα, Ολιβιέ-ντε-σερ κλπ.
Από τα μήλα οι ποικιλίες Φυρίκι όψιμο, Στάρκιν, Μπλακ μπε Ντάβις, Τσιζελί, Καρλάν κ.λ.π.
 
Φροντίστε τα λουλούδια στον κήπο και τη βεράντα
Καθαρίστε και συντηρήστε τα εργαλεία σας, η στιγμή που θα τα χρειαστείτε ετοιμοπόλεμα δεν αργεί πολύ.
Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πετάξτε αμέσως βολβούς που έχουν μουχλιάσει ή είναι πολύ μαλακοί.
Διαλέξτε και αγοράστε βολβούς/ριζώματα φυτών που ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (π.χ. ντάλιες, κάννες) και ετοιμαστείτε να τους φυτέψετε κάποια στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ανάλογα με την εποχή άνθισης του κάθε φυτού.
Τυχόν βολβοί που βρίσκονται για φορτσάρισμα στο ψυγείο σας, ήρθε η ώρα να αποκτήσουν σπίτι. Φυτέψτε τους το συντομότερο.
Περιποιηθείτε τους βολβούς που έχετε φυτέψει από το φθινόπωρο. Σκαλίστε το χώμα τους για να αεριστούν.
Οι κρόκοι που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν πετάξει ή θα πετάξουν πολύ σύντομα. Περιμένετε τα πρώτα λουλούδια τους προς τα τέλη αυτού του μήνα ή μέσα στο Φεβρουάριο.
Ζουμπούλια που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει επίσης να πετάξουν αυτές τις ημέρες ανάλογα με το πότε τα φυτέψατε.
Οι φρέζες και τα μανουσάκια που φυτέψατε επίσης το φθινόπωρο θα έχουν ψηλώσει πολύ μέχρι τώρα. Φροντίστε να στηρίξετε τα φύλλα τους ώστε ο αέρας και η βροχή να μην τα ξαπλώσουν και να μην τα σπάσουν.
Προς τα τέλη του μήνα μπορείτε να παραγγείλετε ή να αγοράσετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές για να τις φυτέψετε σε γλάστρες.
Επίσης διαλέξτε τα αναρριχώμενα και θαμνώδη φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας ώστε να τα αγοράσετε και να τα φυτέψετε μόλις ο καιρός μαλακώσει.
Κλαδέψτε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας αμέσως μόλις πέσουν τα λουλούδια τους.
Φυτέψτε σπόρους ή κονδύλους φυτών όπως οι ανεμώνες σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας.
Προστατέψτε τα ευαίσθητα φυτά από την παγωνιά.
Γενικά, ως προφύλαξη από την παγωνιά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα και αποφύγετε το βραδινό πότισμα.
Αν δεν έχει παγωνιά και μπορείτε να σκάψετε, μεταφυτέψτε το τυχόν ζωντανό (σε γλάστρα) Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Έχει εκτελέσει την αποστολή του έτσι κι αλλιώς.
Σχεδιάστε από τώρα που θα φτιάξετε παρτέρια για τα λουλούδια και που για τα λαχανικά.