banner espa

To κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί και είναι μικρός ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Οι λεμονιές λόγω της τάσης τους να αναπτύσσονται πιο ελεύθερα χρειάζονται κάποιο κλάδεμα άλλα όχι τόσο αυστηρά όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ακλάδευτες λεμονιές εισέρχονται νωρίς σε καρποφορία και δίνουν πλούσιες σοδειές. Όμως, αν οι λεμονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά, κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι θα χρειαστεί πολύ αυστηρό κλάδεμα αργότερα κατά τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Tότε, όμως, το αυστηρό κλάδεμα θα καθυστερήσει την είσοδο των δένδρων σε καρποφορία. Αυτό θα συντελέσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής και οικονομική ζημιά για τον καλλιεργητή της λεμονιάς.

Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά ευκολα. Γι’ αυτό καλό είναι κάποιοι από αυτούς να αφαιρούνται και κάποιοι άλλοι να συντέμνονται προς τα πλάγια για ενδυνάμωση της υπόλοιπης βλάστησης. Επίσης, οι χαμηλοί περιφερειακοί κλάδοι που ονομάζονται ποδιές δεν πρέπει να αφαιρούνται γιατί είναι οι πλέον παραγωγικοί. Τέλος, επειδή οι λεμονιές δίνουν ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο της κόμης τους, επομένως χωρίς κλάδεμα το εσωτερικό μέρος της κόμης γεμίζει από διασταυρούμενους κλάδους.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, κατά το κλάδεμα της λεμονιάς, επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικύς πυκνούς βλαστούς. Οι ποδιές θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά μέχρι να εξαντληθεί η παραγωγική τους δύναμη. Τότε, αφαιρούνται και αφήνουμε άλλες ποδιές που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

Καλη επιτυχία στο κλάδεμα της λεμονιάς!

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

πηγή

March Garden slider

"Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα."

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.
Φυτεύουμε: Πατάτες, κλήματα
Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

January Garden slider
 
Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (στα πεδινά και στα νότια μέρη της Ελλάδος).
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.
 

Ο παγετός έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φυτά του κήπου μας καθώς δημιουργείται όταν η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0 °C, συχνότερα κατά την περίοδο της νύχτας το χειμώνα. Αυτό που ουσιαστικά προκαλεί πρόβλημα κατά τον παγετό είναι ότι όταν το έδαφος έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το νερό παγώνει και έτσι το φυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει με τις ρίζες του. Επηρεάζονται τα κύτταρα του φυτού και μπορεί να σπάσουν τα τοιχώματά τους και να καταστραφούν. Πιο μεγάλο κίνδυνο κατά τον παγετό αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά φυτά και οι μικροί θάμνοι, τα νεόφυτα δενδρύλλια και πολύ λιγότερο τα βαθιά ριζωμένα δένδρα.
 
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές προτάσεις για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον παγετό: 
 
• Προστασία των φυτών με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή κάλυψη των φυτών στο μπαλκόνι με ειδικές αντιπαγετικές σακούλες που προστατεύουν από το παγετό και το χαλάζι. 
 
• Ψεκασμός ή πότισμα των φυτών με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή με διάλυμα μίγματος αμινοξέων. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και περιέχουν μεγάλο ποσοστό αμινοξέων, το δομικό υλικό κάθε ζωντανού οργανισμού καθώς αυξίνες, φυσικές ορμόνες που προκαλούν ανάπτυξη οπότε μειώνουν το σοκ των φυτών λόγω παγετού και σταδιακά επανέρχονται στην αρχική κατάσταση. 
 
• Ενσωμάτωση κοπριάς στο χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών για αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, διατήρηση ικανότητας απορρόφησης νερού και αποφυγή αποπληξίας του φυτού. 
 
• Αποφυγή κλαδεμάτων κατά την περίοδο του παγετού για θάμνους και αειθαλή δένδρα ενώ δεν αφαιρούμε τα άνθη στους ανθοφόρους θάμνους για να μην ενθαρρύνουμε εκκίνηση νέας βλάστησης κατά τη διάρκεια του παγετού.
 

Ποια φυτά αντέχουν στο λίγο κρύο; Ποια φυτά αντέχουν στο κρύο αλλά όχι στην παγωνιά; Ποια φυτά δεν χαμπαριάζουν ούτε από κρύα ούτε απο παγωνιές; Όλα σήμερα θα τα δούμε εδώ μαζί παρεούλα, γύρω από τη φωτιά στο τζάκι, θα σας τα διηγηθώ σαν παραμύθι. Σα μια γλυκιά ιστοριούλα, όπως η κατασκευή θερμοκηπίου στο μπαλκόνι σου. Λάβλι!
Αρχικά, σίγουρα αντέχουν έξω όλο το χρόνο και στο κρύο και στη ζέστη όσα φυτά φυτεύουμε σε κήπους, πάρκα, νησίδες, δενδροστοιχείες και φράχτες. Προφανώς, πριν φυτευτούν επιλέχτηκαν τα κατάλληλα. Επομένως, μπορείς να επαναπαυτείς ότι αν δεις ένα φυτό φυτεμένο στη γη σε κάποια από τα παραπάνω μέρη, σημαίνει ότι αντέχει στον παγωμένο χειμώνα. Προσοχή: ό,τι δεις, ισχύει μόνο για την περιοχή σου! Αν βρίσκεσαι στην Κρήτη μην συμβουλεύσεις την ξαδέρφη της κουμπάρας σου στην Κομοτηνή να φυτέψει κάκτους στον κήπο επειδή στη δικιά σου περιοχή δεν παθαίνουν τίποτε. Όχι. Κοντά στο νου κι η γνώση.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν, ότι τα περισσότερα φυτά που πωλούνται στα ελληνικά φυτώρια είναι ανθεκτικά στο κρύο. Θάμνοι σε φράχτες, δέντρα φυλλοβόλα ή δέντρα αειθαλή (π.χ. πεύκα, ελιές), αλλά όχι λεμονιές και πορτοκαλιές. Όλα τα κωνοφόρα, επίσης, είναι σούπερ ανθεκτικά στο κρύο (κυπαρίσσια, λεμονοκυπάρισσα, λέιλαντ, γιουνίπερους κτλ). Τέλος, μια χαρά αντέχουν αυτά που ευδοκιμούν στη φύση. Πώς το ανακαλύπτεις; Πάνε μία βόλτα στο βουνό, σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι σου και πάρε ιδέες!
Σούπερ ανθεκτικά στο χειμωνιάτικο κρύο, όσο κι αν είναι αυτό, αντέχουν και οι χειμωνιάτικοι βολβοί που ήδη έχουν πετάξει φύλλα (τουλίπες, ζουμπούλια, φρέζιες κτλ).


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

Τζων Κέννεντυ 1, Αγ. Ιωάννης Ρέντης 182 33

+30 210 - 48 28 842

info[@]galab.shop