To κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί και είναι μικρός ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Οι λεμονιές λόγω της τάσης τους να αναπτύσσονται πιο ελεύθερα χρειάζονται κάποιο κλάδεμα άλλα όχι τόσο αυστηρά όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ακλάδευτες λεμονιές εισέρχονται νωρίς σε καρποφορία και δίνουν πλούσιες σοδειές. Όμως, αν οι λεμονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά, κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι θα χρειαστεί πολύ αυστηρό κλάδεμα αργότερα κατά τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Tότε, όμως, το αυστηρό κλάδεμα θα καθυστερήσει την είσοδο των δένδρων σε καρποφορία. Αυτό θα συντελέσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής και οικονομική ζημιά για τον καλλιεργητή της λεμονιάς.

Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά ευκολα. Γι’ αυτό καλό είναι κάποιοι από αυτούς να αφαιρούνται και κάποιοι άλλοι να συντέμνονται προς τα πλάγια για ενδυνάμωση της υπόλοιπης βλάστησης. Επίσης, οι χαμηλοί περιφερειακοί κλάδοι που ονομάζονται ποδιές δεν πρέπει να αφαιρούνται γιατί είναι οι πλέον παραγωγικοί. Τέλος, επειδή οι λεμονιές δίνουν ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο της κόμης τους, επομένως χωρίς κλάδεμα το εσωτερικό μέρος της κόμης γεμίζει από διασταυρούμενους κλάδους.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, κατά το κλάδεμα της λεμονιάς, επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικύς πυκνούς βλαστούς. Οι ποδιές θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά μέχρι να εξαντληθεί η παραγωγική τους δύναμη. Τότε, αφαιρούνται και αφήνουμε άλλες ποδιές που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

Καλη επιτυχία στο κλάδεμα της λεμονιάς!

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

πηγή