Ο παγετός έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φυτά του κήπου μας καθώς δημιουργείται όταν η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0 °C, συχνότερα κατά την περίοδο της νύχτας το χειμώνα. Αυτό που ουσιαστικά προκαλεί πρόβλημα κατά τον παγετό είναι ότι όταν το έδαφος έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το νερό παγώνει και έτσι το φυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει με τις ρίζες του. Επηρεάζονται τα κύτταρα του φυτού και μπορεί να σπάσουν τα τοιχώματά τους και να καταστραφούν. Πιο μεγάλο κίνδυνο κατά τον παγετό αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά φυτά και οι μικροί θάμνοι, τα νεόφυτα δενδρύλλια και πολύ λιγότερο τα βαθιά ριζωμένα δένδρα.
 
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές προτάσεις για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον παγετό: 
 
• Προστασία των φυτών με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή κάλυψη των φυτών στο μπαλκόνι με ειδικές αντιπαγετικές σακούλες που προστατεύουν από το παγετό και το χαλάζι. 
 
• Ψεκασμός ή πότισμα των φυτών με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή με διάλυμα μίγματος αμινοξέων. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και περιέχουν μεγάλο ποσοστό αμινοξέων, το δομικό υλικό κάθε ζωντανού οργανισμού καθώς αυξίνες, φυσικές ορμόνες που προκαλούν ανάπτυξη οπότε μειώνουν το σοκ των φυτών λόγω παγετού και σταδιακά επανέρχονται στην αρχική κατάσταση. 
 
• Ενσωμάτωση κοπριάς στο χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών για αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, διατήρηση ικανότητας απορρόφησης νερού και αποφυγή αποπληξίας του φυτού. 
 
• Αποφυγή κλαδεμάτων κατά την περίοδο του παγετού για θάμνους και αειθαλή δένδρα ενώ δεν αφαιρούμε τα άνθη στους ανθοφόρους θάμνους για να μην ενθαρρύνουμε εκκίνηση νέας βλάστησης κατά τη διάρκεια του παγετού.